• Written By Alekhya_J
  • Last Modified 17-07-2019

Todays GK & Current Affairs Quiz for July 16, 2019 with Questions and Answers

img-icon

Current Affairs Quiz for July 16, 2019: This section covers the GK and Daily Current Affairs Quiz with MCQs on National Affairs, International Affairs, Economy, Banking Affairs, Polity, Geography, Environment, Sports, etc. for competitive examinations viz. UPSC, SSC, Bank PO, Bank Clerk, IBPS, Railways, Government Jobs, UPPSC, MPSC, and other state exams. This current affairs quiz will help you in the General Awareness section conducted in various Banking, SSC, Insurance, Railways, and other govt job entrance exams. Current affairs quiz will also help you outshine in the crowd with all the information you gain from this article.

So, follow our Current affairs quiz daily to crack any kind of competitive exams you come across in India. Wait no more and let’s take today’s Current affairs quiz.

ATTEMPT CURRENT AFFAIRS QUIZ FOR JULY 15, 2019

Current Affairs Quiz for 16/07/2019

1. Who among the following is the newly appointed Governor of Himachal Pradesh?

(A) C. Vidyasagar Rao
(B) Acharya Devvrat
(C) Kalraj Mishra
(D) Ram Naik
(E) None of the above

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (C)

Senior BJP leader Kalraj Mishra has been appointed as the Governor of Himachal Pradesh. He replaced Acharya Devvrat who has been transferred and appointed as Governor of Gujarat.[/ms_expand]
2. When is the World Youth Skills Day celebrated?

(A) Second Sunday of July
(B) July 14
(C) Third Monday of July
(D) July 15
(E) Second Saturday of July

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (D)

To raise awareness about the importance of youth skills development, the World Youth Skills Day is being observed globally every year on July 15. As youth unemployment is one of the most significant problems in the world, hence the day encourages youth to celebrate the value of acquiring skills to achieve personal success and fulfilment. Currently, around 73 million young people are unemployed with 40 million joining the labour market each year requiring at least 475 million new jobs to be created over the next decade.[/ms_expand]

3. Who has been appointed as an International Judge of the Singapore International Commercial Court?

(A) Justice Jasti Chelameswar
(B) Justice Madan Lokur
(C) Justice AK Sikri
(D) Justice Ashok Bhushan
(E) Justice Ranjan Gogoi

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (C)

To deal with transnational commercial disputes, the Singapore International Commercial Court which is a division of the Singapore High Court and part of the Supreme Court has appointed former Supreme Court judge of India, Justice AK Sikri with effect from August 1. It currently has 16 international judges as part of its panel.[/ms_expand]
4. Who has won the Wimbledon Open 2019 men’s single event?

(A) Juan Sebastian Cabal
(B) Roger Federer
(C) Dominic Thiem
(D) Novak Djokovic
(E) Alexander Zverev

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (D)

Novak Djokovic has beaten eight-time champion Roger Federer to claim the Wimbledon Open 2019. It was the longest ever final which was settled by a historic tie-break. [/ms_expand]

5. Which player has got the Golden Bat award in the ICC Cricket World Cup 2019?

(A) Virat Kohli
(B) Kane Williamson
(C) Rohit Sharma
(D) Shakib Al Hasan
(E) Mahendra Singh Dhoni

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (C)

Rohit Sharma, with five timely centuries, wins 2019 ICC Cricket World Cup’s Golden Bat. He overtook Joe Root, Jonny Bairstow, Jason Roy and Kane Williamson. He made a grand total of 648 in the tournament. [/ms_expand]

6. Where did India hold its First-Ever Artificial Limb Fitment Camp?

(A) Kenya
(B) Ethiopia
(C) Tanzania
(D) Zimbabwe
(E) Uruguay

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (C)

The doctrine of Humanity, India recently held the six-week-long Artificial Limb Fitment camp in Tanzania. Jointly organized by the Ministry of External Affairs, Government of India and Jaipur Foot, the camp benefited over 500 differently-abled Tanzanians. A 7-member technical team from Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti (BMVSS), Jaipur was in charge[/ms_expand]
7. Which is the first non-banking finance company to get a loan worth $100-million from the Asian Infrastructure Investment Bank?

(A) Hindustan Construction Company
(B) GMR Group
(C) L&T(Larsen & Toubro) Infrastructure Finance Company(LTIF)
(D) Reliance Infrastructure Limited
(E) GVK Power and Infrastructure Limited

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (C)

L&T Infrastructure Finance Company which is a subsidiary of L & T finance holdings becomes the first non-banking finance company to get a loan from the Asian Infrastructure Investment Bank for wind and solar infrastructure projects. The loan amount is $100-million.[/ms_expand]
8. The Agri-Business Incubation Centre is set up by the Union Agriculture Ministry in which state?

(A) Rajasthan
(B) Chhattisgarh
(C) Telangana
(D) New Delhi
(E) Uttar Pradesh

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (B)

An Agri-Business Incubation Centre has been set up by the Union Agriculture Ministry in Indira Gandhi Agriculture University of Raipur, Chhattisgarh. This is developed under the National Agriculture Development Scheme called Raftaar with the objective to make farming a remunerative economic activity by strengthening farmer’s effort, mitigating risk and promoting agribusiness entrepreneurship.[/ms_expand]
9. Which surgeon has been conferred with an Honorary Fellowship of the Royal College of Surgeons of Thailand?

(A) P.Raghu Ram
(B) Naresh Trehan
(C) Pradeep Chowbey
(D) Subash Gupta
(E) Devi Shetty

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (A)

Padma Shri awardee Dr P.Raghu Ram, a renowned breast surgeon of India, has been conferred the Honorary Fellowship of the Royal College of Surgeons (FRCS) of Thailand at the 44th annual congress of the Royal College in Pattaya.It is the highest recognition bestowed by the institute. Dr Raghu Ram is working diligently on creating awareness about the importance of early detection of breast cancer, transforming it from a “taboo” to a much commonly discussed issue.[/ms_expand]

10. Julie Sweet has been appointed as the new CEO of which multinational company?

(A) Cognizant
(B) Capgemini
(C) Deloitte
(D) Accenture Inc
(E) IBM

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (D)

Accenture Inc has appointed Julie Sweet as its new Chief Executive Officer. She will succeed David Rowland. She is currently the CEO of Accenture’s business in North America.[/ms_expand]
11. Recently, which country has successfully launched a Proton-M rocket carrying the Spektr-RG(Spectrum Roentgen Gamma) space telescope?

(A) Russia
(B) China
(C) Japan
(D) Kazakhstan
(E) India

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (A)

The Russian space agency, Roscosmos in partnership with the German space agency DLR, has successfully launched Proton-M rocket carrying the Spektr-RG(Spectrum Roentgen Gamma) space telescope from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan. Spektr-RG states for the Spektrum-Röntgen-Gamma mission. [/ms_expand]

12. India has set up a waterway in Brahmaputra River to facilitate trade between Bhutan and which another country?

(A) Pakistan
(B) China
(C) Bangladesh
(D) UAE
(E) Japan

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (C)

To facilitate trade between Bhutan and Bangladesh, Inland Waterways Authority of India (IWAI) has allowed them to transport goods through Indian waterways. This transportation will save 30 % cost and eight-ten days of time.[/ms_expand]
13. Which insurance company will be merged with National Insurance Company Limited and United India Insurance Company to create a single insurance entity?

(A) Oriental India Insurance Company
(B) Bharti Axa General Insurance
(C) Bajaj Allianz General Insurance
(D) SBI General Insurance
(E) Bharti Axa General Insurance

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (A)

National Insurance Company Limited, United India Assurance Company Limited and Oriental India Insurance Company Limited soon to be merged into a single insurance entity. The combined entity will become the largest non-life general insurance Indian company with a value of Rs 1.2-1.5 lakh crore.[/ms_expand]
14. Which country will host the ICC World Cup 2023?

(A) New Zealand
(B) Sri Lanka
(C) India
(D) South Africa
(E) England

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (C)

13th edition of the men’s Cricket World Cup will be hosted by India. This will be the fourth time that India will be a host of the World Cup. Previously, the country hosted tournaments in 1987, 1996 and 2011.[/ms_expand]
15. Which medical organization has collaborated with the Ministry of Health to conduct largest oral health survey across the country?

(A) Apollo
(B) AIIMS
(C) Tata Memorial
(D) Fortis
(E) Columbia Asia

[ms_expand class=”” id=”” more_icon=”fa-eye” more_text=”Click Here to View Answer” less_icon=”” less_text=””]
Solution: (B)

The AIIMS Centre for Dental Education and Research has collaborated with the Ministry of Health to undertake the largest oral health survey this year. This is a nationwide survey wherein the team of expert doctors will collect data on the most prevalent dental diseases in the country like dental decay, gum diseases, dentofacial deformities, cancerous lesions, dental fluorosis and dental trauma among others. This will be a base for planning preventive and treatment strategies.[/ms_expand]

To provide you with the satisfaction of overall coverage on current affairs, our GK team at Embibe are crafting these most important GK questions and answers on a daily basis from the events around the world. This current affairs quiz will ensure that you have not left any important questions behind for the day. The explanation provided in the Current affairs quiz for each question will help you memorize the answer better, preparing you for the time in need. Irrespective of the exam, this Current affairs quiz will help you jog your memory any time, any place.

Follow Current affairs for July 2019 Here

We hope you are satisfied with today’s current affairs quiz since the main purpose of this Current affairs quiz is to help you reach your goal. If you have any doubts concerning the current affairs quiz or GK Questions mentioned above, feel free to drop a comment in the comment section below. We will get back to you at the earliest.

Achieve Your Best With 3D Learning, Book Practice, Tests & Doubt Resolutions at Embibe